Czerwony ryż – chiński sposób na długowieczność

Moc natury w produktach DKMEDIC!

Czerwony ryż w Polsce znany jest dopiero od niedawna, natomiast w Chinach cieszy się popularnością już od stuleci. Dlaczego Chińczycy tak bardzo cenią sobie tę odmianę?

Czerwony ryż pozyskuje się w wyniku fermentacji grzybów strzępkowych (Monascus purpureus). Jest to ryż średnioziarnisty w czerwonej łupinie, któremu przypisuje się szereg właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zapobieganie nowotworom i chorobom serca. A to dzięki temu, że zawiera aminokwasy, żelazo, magnez, cynk oraz witaminy A, E, D i F oraz przede wszystkim, zbawienną dla serca, monakolinę K. Stanowi ona nowość w walce z cholesterolem. Jest to naturalna fitostatyna, która w przeciwieństwie do statyn syntetycznych, jest w pełni bezpieczna dla organizmu. Wspomaga rozpad cholesterolu oraz zmniejsza jego zawartość we krwi. Podobnie działa na trójglicerydy.

Stosując regularnie suplementy na cholesterol zawierające czerwony ryż, w szybkim czasie poprawisz swoje parametry lipidowe. Jednym z nich jest Normolip 5, który stanowi świetny preparat na cholesterol. W jego składnie poza czerwonym ryżem, znajdziesz również: chrom, gamma oryzanol, koenzym Q 10 i polikozanole.