Royal jelly in honeycomb isolated on white background. Beauty and antiaging concept. Organic and natural cosmetics.

Zdrowotne właściwości mleczka pszczelego

Mleczko pszczele to substancja produkowana przez młode pszczoły robotnice. Owady używają mleczka do karmienia królowej, dzięki czemu matka żyje znacznie dłużej niż robotnice i wspiera funkcjonowanie całego ulu. Dobrotliwe właściwości mleczka pszczelego są jednak od dawna znane nie tylko pszczołom! Dużo wspominał o nim m.in. Arystoteles, który często zachęcał do spożywania mleczka pszczelego. Warto posłuchać tej rady – ma ona swoje uzasadnienie w nauce!

Mleczko pszczele – co warto o nim wiedzieć?  

Aby zdać sobie sprawę z tego, jak wartościowe jest mleczko pszczele, wystarczy przyrównać je do multiwitaminy. W przeciwieństwie do syntetycznych środków, mleczko pszczele jest naturalną „bombą witaminową”, która zapewnia świetne wsparcie organizmowi. To produkt, który jak żaden inny stymuluje odporność organizmu na infekcje. I to właśnie sprawia, że mleczko pszczele warto spożywać w okresie jesienno-zimowym, gdy układ immunologiczny jest atakowany ze wzmożoną siłą.

W mleczku pszczelim znajdziesz m.in. witaminy z grupy B, witaminy C oraz E, a także żelazo, wapń, fosfor czy aminokwasy. Warto jednak podkreślić, że o ile świeże mleczko pszczele działa bardzo silnie, o tyle z czasem jego moc zaczyna słabnąć. Dlatego najlepszą opcją jest liofilizacja. To proces, dzięki któremu mleczko zachowuje swoje właściwości na bardzo długo. A to oznacza, że z liofilizowanego mleczka pszczelego można korzystać nawet przez cały rok!

Mleczko pszczele – silny środek przeciwzapalny

Jak pokazują badania, mleczko pszczele wyróżnia się doskonałymi właściwościami antybakteryjnymi. Z tego powodu nazywa się je „naturalnym antybiotykiem”. Stosowanie mleczka może być szczególnie efektywne w przypadku zakażenia bakteriami gram-dodatnimi oraz gram-ujemnymi.  Co więcej, mleczko pszczele hamuje namnażanie się bakterii, dlatego dobrze działa też profilaktycznie, zanim choroba rozwinie się na dobre. Jeśli zależy Ci na wzmocnieniu odporności oraz zatrzymywaniu infekcji na wczesnym etapie, to koniecznie rozpocznij suplementację mleczka pszczelego.

Jak stosować mleczko pszczele?

Metody przyjmowania mleczka pszczelego są różne, my jednak rekomendujemy opcję liofilizowaną z uwagi na najlepsze zachowanie cennych substancji w mleczku. Jednocześnie warto podkreślić, że dzięki połączeniu mleczka pszczelego ze składnikami roślinnymi, można osiągnąć produkt o synergicznym działaniu. To najlepsze wsparcie dla odporności!

Takim produktem jest Pappa Reale, w którym poza liofilizowanym mleczkiem pszczelim można znaleźć również acerolę, borówkę, żelazo oraz pyłek pszczeli. Przyjrzyjmy się poszczególnym składnikom, by sprawdzić, w jaki sposób wspierają działanie mleczka pszczelego.

Acerola to roślina o bardzo dużej zawartości witaminy C, którą zaleca się stosować w stanach obniżonej odporności. Ponadto witamina C dobrze poprawia wchłanianie żelaza, dlatego połączyliśmy oba te składniki w naszym suplemencie.

Kolejnym ważnym półproduktem wchodzącym w skład Pappa Reale jest pyłek pszczeli. Poleca się stosować go zarówno profilaktycznie, jak i w podczas rozwiniętej choroby. Badania pokazują, że pyłek pszczeli może skracać czas infekcji.

Ostatnim składnikiem suplementu jest borówka. Nie bez powodu wybrano akurat ten owoc; borówka wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przez co dobrze chroni przed działaniem wolnych rodników.

5 różnych składników o silnym działaniu to najlepsze wsparcie dla odporności w okresie jesienno-zimowym. Regularne stosowanie suplementu nie tylko działa regenerująco i wzmacniająco, ale też stymulująco na odporność. Zadbaj o siebie zanim Twoje zdrowie zacznie szwankować!

Mleczko pszczele – remedium na osłabienie

Jeśli czujesz się osłabiony i podatny na choroby, postaw na wsparcie „od środka”. Mleczko pszczele to naturalny produkt, który pomoże wesprzeć Ci odporność w trudniejszym okresie. Pamiętaj, że na jej osłabienie wpływa wiele czynników. Stres w pracy czy na uczelni, zbyt duża podaż cukru, palenie papierosów, częste sięganie po alkohol i niedobór snu sprawiają, że układ immunologiczny zaczyna szwankować. Zadbaj o to, by pracował prawidłowo! Wysypiaj się, postaw na zdrową dietę i wesprzyj odporność naturalnymi środkami, takimi jak mleczko pszczele. Już jedna saszetka Pappa Reale od DKMEDIC dziennie wystarczy, by cieszyć się lepszą odpornością w okresie zachorowania na przeziębienia i grypę.

Możliwość komentowania została wyłączona.