Statystyki mówią, że najwięcej osób w Polsce umiera z powodu chorób układu krążenia: miażdżycy, zawałów serca czy udarów. A za nie z kolei odpowiada wysoki poziom „złego” cholesterolu (LDL), który z drugiej strony jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu („dobry” HDL). Dopiero kiedy LDL przekroczy dopuszczalne normy staje się groźny.
W takim wypadku najlepszym i najszybszym działaniem, jakie można podjąć jest zmiana diety. To właśnie złe odżywianie najczęściej prowadzi do podwyższenia cholesterolu. Już po 3 miesiącach przestrzegania nowej diety można spodziewać się pierwszych efektów w postaci obniżonych wyników.
Planując żywieniową rewolucję należy wykluczyć produkty, które sprzyjają tworzeniu się „złego” cholesterolu, a włączyć jak najwięcej tych, które są sprzymierzeńcami tego „dobrego”. A zatem te bogate w błonnik, kwasy omega-3 i witaminy powinny na stałe zagościć w menu. Zaliczają się do nich ryby, ryby i jeszcze raz ryby! Jeśli chodzi o mięso to trzeba ograniczyć się jedynie do białego. Oprócz tego na talerzu nie może zabraknąć warzyw i owoców i to w jak największych ilościach. Jako dodatek powinno używać się oliwy z oliwek, która jest cennym źródłem kwasu oleinowego, a ten z kolei dodatkowo obniża poziom LDL.
Produkty, które należy całkowicie wyeliminować ze względu na wysoką zawartość tłuszczu to czerwone mięso oraz masło, smalec czy słonina. Jeśli chodzi o nabiał, dopuszczalny jest tylko i wyłącznie ten odtłuszczony. Jajka można spożywać maksymalnie 3 razy w tygodniu, ze względu na żółtka.
Najlepszym sposobem, który pomoże ustrzec się przed chorobami serca jest też codzienny ruch i to najlepiej na świeżym powietrzu. Świetnie sprawdzą się również naturalne suplementy diety, które pomogą utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Polecamy sprawdzony preparat na cholesterol włoskiej firmy ESI. Normolip 5 zawiera monakolinę K, która wspomaga rozpad cholesterolu oraz zmniejsza jego zawartość we krwi. Pamiętaj, aby stosować tylko sprawdzone suplementy na cholesterol!