tomatoes-1993695_960_720-e1504869349719

Pomidory i ich właściwości zdrowotne

Pomidory urzekają nas smakiem. Nie są to jedyne powody, dla których powinniśmy je regularnie spożywać i to nie tylko latem. Posiadają szereg składników o właściwościach zdrowotnych, bezcennych dla naszego organizmu.

Bomba witaminowa

Pomidory to swoisty koktajl witamin. Jedna duża sztuka pokrywa aż 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która wspiera układ odpornościowy. Są również bogate w witaminę E, nazywaną „witaminą młodości”. Ta jest nieoceniona w walce z bezpłodnością, a nawet niezbędna do jej zachowania. Nie można nie wspomnieć o witaminie K, wspomagającej przepływ krwi i zapobiegającej jej krzepliwości. Dzięki pomidorom możemy też wesprzeć układ nerwowy, poprzez obecność witaminy B. Z kolei witamina PP obniża poziom cholesterolu we krwi i przyspiesza metabolizm cukru. Jedząc pomidory pomagamy naszym oczom – witamina A w nich zawarta, uczestniczy w prawidłowym odbieraniu bodźców wzrokowych.

Drogocenne minerały

Dzięki bogatej zawartości potasu (237 mg w 100 g), pomidory działają moczopędnie. Zatem jedząc je regularnie, możemy wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi. Warzywa zawierają również brom, który wzmacnia układ nerwowy. Dostarczają też magnez, żelazo i wapń, bez których nasz organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować.

Antynowotworowy likopen

Intensywnie czerwoną barwę nadaje pomidorom likopen. Jego stężenie jest najwyższe właśnie w tych warzywach. To niezwykle cenny składnik, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować go samoistnie. To przeciwutleniacz z grupy karotenoidów o działaniu antynowotworowym. Skutecznie działa w profilaktyce raka prostaty – zmniejsza ryzyko zachorowania nawet o 43%. Dlatego jedzenie pomidorów zaleca się mężczyznom narażonym na ten rodzaj nowotworu. Jego działanie nie pozostaje też obojętne na rozwój raka piersi i szyjki macicy. Likopen zapobiega też takim schorzeniom jak miażdżyca i zawał serca. Warto wspomnieć, że zapewnia też naturalną ochronę przeciwsłoneczną, dzięki właściwościom pozwalającym neutralizować działanie promieni słonecznych.

Możliwość komentowania została wyłączona.