Untitled-design-98

Probiotyki a zaparcia

Zaparcia już dawno przestały być wstydliwym problemem. Cierpi na nie coraz więcej ludzi, ponieważ w przeważającej wielkości spowodowane są niewłaściwą dietą i brakiem ruchu. Nie jest łatwo pozbyć się ich z dnia na dzień, ale regularne stosowanie probiotyku pomoże złagodzić objawy już po krótkim czasie.

Skąd się biorą zaparcia?

Zaparcia mają miejsce w jelicie grubym, ponieważ tam gromadzi się największe skupisko różnorodnych gatunków bakterii. Panuje tam korzystny dla nich mikroklimat i bogate źródło substancji odżywczych. Dzielą się na bakterie osłaniające jelito (bakterie kwasu mlekowego ze szczepu Lactobacillus i Bifidobacterie) oraz te powodują zapalenia i choroby jelit (np. drożdżaki Candida oraz bakterie patogenne). „Dobre” bakterie są niezbędne do przeżycia – ochraniają przed bakteriami chorobotwórczymi, wspierają system immunologiczny jelit oraz całego organizmu. Dlatego tak ważne jest, aby w bogatej w nabiał diecie dostarczać je do organizmu. Niestety nie zawsze jest to możliwe i wtedy dobrze jest wspomóc się odpowiednią suplementacją probiotyku.

Probiotyk, czyli pokarm dla zdrowia

Tak właśnie określają je Grecy i trzeba przyznać, że jest to niezwykle trafne. Probiotyki to żywe kultury bakterii – te same, które znajdują się w naszych jelitach. Dzięki nim poprawia się perystaltyka jelit, a co za tym idzie, wydalanie. Pomaga to uniknąć zaparć i reguluje pracę jelit. Ponadto probiotyki hamują procesy gnilne i zapalenia, normalizują produkcję witamin, poprawiają wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza.

ProBion Clinica probiotyk o przedłużonym działaniu

ProBion Clinica jest niezwykle pomocny w walce z zaparciami. Zawiera aż 10 miliardów żywych kultur bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus acidophilus Ncfm i Bifidobacterium lactis BI-04) w jednej tabletce. Dzięki unikalnej budowie tabletek opartej na matrycy, ProBion Clinica wyróżnia przedłużone uwalnianie. Rozpuszcza się w sposób kontrolowany, dopiero po dotarciu do jelita grubego.

Możliwość komentowania została wyłączona.